Materialen en onderhoud

Materialen

Zilver

Zilver

Stonestreet gebruikt 925 sterling silver. Dat wil zeggen dat het materiaal voor 92.5% uit puur zilver bestaat. Zilver is een zacht en kwetsbaar materiaal. De overige 7.5% bestaat uit een steviger metaal en is nodig om het materiaal draagbaar en duurzaam te maken. Zilver oxideert naar verloop van tijd. Je kunt je sieraad weer laten glimmen met een droge (zilver)poetsdoek.

.

Goud

Gold filled

Het gold filled materiaal is een legering van 14 karaat goud met een ander metaal, je hoeft je dus geen zorgen te maken over een kleurlaag die wegslijt. Stonestreet werkt met gold filled materiaal in goud en rosé. Gold filled is het beste alternatief voor massief goud en heeft een zachte gouden kleur.

.

RVS

Roestvrij staal

Roestvrij staal, rvs of stainless steel staat bekend om de stevigheid en als hypoallergeen materiaal. Roestvrij staal wordt goed verdragen door mensen die een overgevoeligheid voor bepaalde metalen. Stonestreet werkt met roestvrij staal in staalkleur, zilver en goud. De kans op verkleuring is zeer klein. Chloor kan de ‘huid’ van roestvrij staal wel aantasten. Om langer plezier te hebben van je sieraad vermijd je contact met chloorhoudend water en andere chemicaliën, zoals in cosmetica producten.

Liever een kettinkje of oorhaakjes van echt zilver of gold fill? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Aluminium

Aluminium

Het voordeel van aluminium is dat het niet verkleurt bij dagelijkse activiteiten en dat het ontzettend licht van gewicht is! Het materiaal is zacht en daardoor goed te bewerken. Om de vorm van de sieraden te verstevigen worden ze bij Stonestreet gehamerd en getrommeld. Hierdoor blijft de mooie vorm behouden. Door trekken en duwen kan de vorm wel verbuigen, maar dit is door de bewerkingen ook makkelijk weer terug te buigen. Bij normaal gebruik is dit geen probleem en kun je eindeloos plezier hebben van je sieraad.   

Leer

Leer

Voor de blad oorbellen en tassenhangers wordt upcycled leer en kunstleer gebruikt. Het zijn kleine stukjes die afkomstig zijn van kleine ondernemers uit de buurt. Van de stukken die te klein zijn om nog een bank of tas van te maken worden Stonestreet sieraden en tassenhangers gemaakt. Het materiaal wordt daarmee onttrokken aan de afvalstroom. Dit maakt ook dat de kleuren niet na te bestellen zijn, op is ook echt op. 

Edelstenen

Edelstenen

Om lang plezier te hebben van je edelstenen ga je er met zorg mee om. Chloor, kalk en cosmetica kunnen stenen aantasten. De ene steen is hier gevoeliger voor dan de andere. Sommige edelstenen kun je goed reinigen met water, anderen kunnen juist niet goed tegen water, zoals Lapis Lazuli en Turkoois. Er bestaan veel verschillende manieren om stenen te reinigen en op te laden. Ook hier geldt dat niet elke manier voor elke steen geschikt is. Sommige stenen verkleuren door te veel zonlicht. Een veilige manier van ont- en opladen voor elke steen is het gebruik van andere edelstenen. Middelen om je stenen te reinigen en op te laden zijn te koop in de webshop.    

Edelstenen zijn de schatten van de aarde en ze komen van over de hele wereld. Er is momenteel grote vraag naar edelstenen en het is vaak moeilijk te achterhalen waar de stenen precies vandaan komen en onder welke omstandigheden ze zijn gemijnd. Gelukkig groeit de vraag naar ethisch gemijnde stenen waardoor de industrie gestimuleerd wordt om meer transparantie te geven. Het streven van Stonestreet is om alleen nog met ethisch verantwoorde, herleidbare stenen te werken.  

Onderhoud

De sieraden zijn gemaakt van duurzame materialen om lang plezier van te hebben. Edelstenen, parels en sommige metalen zijn gevoelig voor chemische stoffen en hun omgeving. De sieraden blijven nog langer mooi als je er goed voor zorgt.

Hoe je dat doet?

  • Vermijd contact met chemische stoffen zoals in cosmetica en schoonmaakmiddelen.
  • Draag de sieraden liever niet bij sport en douchen of baden.
  • Wanneer je de sieraden niet draagt kun je ze opbergen in het bijgeleverde zakje of doosje, bij voorkeur op een koele en donkere plek.
  • Zilver oxideert na verloop van tijd en ook andere sieraden kunnen na verloop van tijd dof worden. Je kunt vrijwel alle sieraden weer laten glanzen met een (zilver)poetsdoek. Edelstenen kun je voorzichtig oppoetsen met een zachte doek of kwast. Je kunt edelstenen ook energetisch reinigen op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met deze set.

Reinigen en opladen

Er zijn allerlei natuurlijke manieren om je edelstenen te ontladen van energie en opnieuw op te laden: zonlicht, maanlicht, lucht, water, aarde en vuur. Niet alle manieren zijn voor alle stenen veilig: sommige stenen verbleken door fel zonlicht of raken beschadigd door water of hitte.

Voor sieraden is een abalone of paua schelp heel geschikt: je legt daarin een laagje met hematietsteentjes (ontladen) of bergkristal (mild reinigen en opladen). Het sieraad een nachtje op een seleniet steen leggen is ook voor alle stenen een geschikte manier van reinigen en opladen.